Data Center - Platforma sigura si moderna a serviciilor de cloud computing oferite de Omnilogic

Omnilogic Data Center

Companiile utilizeaza echipamente IT in fiecare etapa care implica procesarea de date. Utilizarea eficienta a resurselor IT reprezinta factorul cheie care diferentiaza companiile de succes de adversarii mai putin competitivi. Multe companii au inteles oportunitatile pe care le poate oferi tehnologia si au investit in IT fara insa a avea si beneficii. Utilizarea unui nou sistem IT implica riscuri care trebuie gestionate si atenuate pentru a controla evolutia afacerii in limitele stabilite.


In incercarea de a tine pasul cu tendintele viitoare din industrie, Omnilogic a anticipat migrarea modelului curent din zona de distributie catre zona de data center si distributia de continut in timp real. Asadar, impreuna cu construirea propriului campus (care acopera peste 3 hectare si 15.000 m 2 de spatiu construit), compania a pus bazele primului data center de nivel 3 din Romania in noul sau sediu din Otopeni.

Denumit ODC (Omnilogic Data Center), data centerul Omnilogic NU este o solutie de gazduire pasiva, aceasta reprezentand diferenta majora fata de solutiile similare existente astazi pe piata de IT din Romania. In numai cateva luni de la deschidere, o parte dintre principalele companii din sectorul financiar si de telecomunicatii din Romania au decis sa ia in considerare noua oferta Omnilogic de servicii de gazduire administrate ( managed hosted services).

Cu un cost final al investitiei de peste 8 milioane de Euro, data centerul Omnilogic a fost proiectat si construit ca un mediu IT sigur, flexibil, profesional si dedicat, disponibil exclusiv pentru clientii strategici ai Omnilogic. Echipamentele si serverele din data centerul Omnilogic sunt de nivel inalt, provenind de la lideri mondiali in industrie.
Splash Screen Video Datacenter

Prezentarea video a Omnilogic Data Center

Descoperiti de ce Omnilogic Data Center este solutia optima

Infrastructura de retea contine echipamente Cisco, securitatea retelei este asigurata cu tehnologii Cisco, serverele sunt Cisco (V-block capable), IBM, Oracle SUN si HP, echipamentele de stocare sunt EMC, iar virtualizarea este realizata cu tehnologii VMware.
Gratie solutiilor de nivel inalt si facilitatilor oferite, serviciile de colocare, conectivitate si suport ale Omnilogic reprezinta o investitie castigatoare in favoarea uneia costisitoare si riscante ce necesita investitii semnificative in capital.

Certificari

Omnilogic este certificat conform standardelor din industria IT&C. Aflati mai multe in pagina dedicata.

Omnilogic Data Center este certificat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale sa desfasoare operatiuni de arhivare electronica in conditiile legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica conform Ordinului Ministrului nr. 489/15.06.2009.

 

 

 

 

Caracteristicile Data Center-ului

Aer conditionat

Un climat controlat pentru toate celulele, furnizat de un sistem de racire redundant bazat pe tehnologii APC si TRANE (pentru racirea cu apa). Sistemele de aer conditionat permit distributia controlata a temperaturii si umiditatii in data center, iar fluxurile de aer imbunatatesc conditiile de mediu pentru echipamente. Arhitectura de racire a fost proiectata luand in considerare cele mai recente cercetari si recomandari din industrie, fiind aleasa solutia mixta „row and rack oriented“ cu o configuratie redundanta 2N.
Conform recomandarilor din „Ghidurile termice pentru mediile de procesare a datelor“, tehnologia utilizata asigura un climat optim, temperatura in data center fiind mentinuta intre 21 si 22 °C, iar umiditatea intre 40 si 55%.

Aer conditionat
Sistemele de detectare si stingere a incendiilor

Sistemele de detectare si stingere a incendiilor sunt esentiale pentru mentinerea integritatii, sigurantei si disponibilitatii unui data center. Omnilogic Data Center a fost proiectat pe baza celor mai moderne sisteme si tehnologii pentru detectarea si stingerea incendiilor, atat pasive, cat si active, incorporand un grad inalt de protectie contra incendiilor.
Au fost alese solutii pentru partajarea celulelor, podelei, tavanului, peretilor si dulapurilor, pentru a izola si stinge incendiul fara impact asupra zonelor din jur. Sistemul de protectie contra incendiilor contine detectori inteligenti de fum, precum si dispozitive cu argon pentru eliminarea incendiului si fumului din incapere.

Sistemele de detectare si stingere a incendiilor
Protectia antiseismica

Toate unitatile de distributie a energiei electrice si aerului conditionat si toate rackurile care gazduiesc serverele sunt fixate pe o structura independenta de sistemul tehnic al podelei. Accesul la retea si punctele de sustinere sunt ancorate si protejate antiseismic, incluzand conducte, conductori, fibre, canale de cablu, tevi si facilitati pentru apa si scurgere, precum si alte echipamente electrice/mecanice.

Securitatea

Oferim 5 niveluri de control al accesului, utilizand carduri magnetice, paza permanenta, supraveghere video a tuturor spatiilor, proceduri de autorizare si acces, firewall si VLAN.

Securitatea Securitatea
Cablajul structurat

Cablajul structurat: cablajul structurat este certificat CAT 7 STP si utilizeaza fibra optica.

Echipamentele si infrastructura de retea

Echipamentele si serverele din data centerul Omnilogic sunt de nivel inalt, provenind de la lideri mondiali in industrie:

 • infrastructura de retea contine echipamente Cisco si Avaya/Nortel
 • securitatea retelei este asigurata cu tehnologie CHECKPOINT
 • serverele sunt de la SUN
 • echipamentele de stocare sunt EMC
 • virtualizarea este realizata cu tehnologie VMWARE

Infrastructura si echipamentele de retea au aceeasi politica de redundanta, oferind o disponibilitate de 99, 99999%.

Centrul de administrare si monitorizare

Omnilogic asigura administrarea echipamentelor si serverelor, monitorizarea lor si remedierea incidentelor din data centerul Omnilogic non-stop, 24x7x2, prin intermediul celor doua departamente, Help-Desk si NOC (Network Operating Center).

Serviciile furnizate sunt standard sau pot fi personalizate, in functie de nevoile clientului. La cerere, pot fi furnizate rapoarte despre operatiuni, incarcarea retelei, disponibilitate, amenintari de securitate, incidente, optimizari si alte aspecte solicitate de client.

O echipa de ingineri experimentati, specializati in diverse tehnologii, asigura administrarea data centerului Omnilogic si monitorizeaza in permanenta echipamentele si serverele cu o serie de aplicatii specifice.

Centrul de administrare si monitorizare Centrul de administrare si monitorizare Centrul de administrare si monitorizare
Conectivitatea

Data centerul Omnilogic poate oferi conexiuni prin intermediul tuturor operatorilor importanti din Romania - VODAFONE, ROMTELECOM, ORANGE, SNR si PRIME TELECOM.

Acesti operatori ofera conexiuni redundante pe diverse rute, din punctele lor de prezenta la data centerul Omnilogic. Pentru a oferi un grad mai mare de disponibilitate, conexiuni pe diverse suporturi de transmisie, precum cuprul, pot fi furnizate conexiuni prin fibra optica si radio.

Podeaua tehnica
 • In interiorul celulelor a fost construit un sistem de podea inaltata pentru a permite instalarea cablurilor electrice din cladire, care ofera cele mai scurte rute si cea mai buna pozitionare pentru evitarea interferentelor.
 • Podeaua are 42 cm inaltime, placile sunt foarte bine lustruite, rezistand la o incarcare maxima distribuita per placa de pana la 1350 kg/m2.
Podeaua tehnica
Securitatea perimetrica

Securitatea fizica joaca un rol important in data center. Omnilogic Data Center are cinci niveluri de securitate pentru accesul la servere si la echipamentele din celule.

NIVELUL 1: Accesul la zona publica se face printr-un punct de contro-acces in baza cartii de identitate si baza de date a clientului.
NIVELUL 2: Echipa de securitate de la intrarea in cladire va nota identitatea vizitatorilor si va furniza acestora carduri de acces corespunzatoare.
NIVELUL 3: Accesul la etaj este permis prin utilizarea cardurilor de acces individuale.
NIVELUL 4: Dupa ce ati ajuns la etaj, accesul la celule este permis prin utilizarea unui cod de acces individual, asadar numele, data si ora fiecarei intrari sunt inregistrate si pot fi verificate oricand.
NIVELUL 5: Toate dulapurile sunt incuiate; cheile sunt pastrate de membrii echipei responsabile de functionarea optima a centrului de date.

Pe langa aceste cinci niveluri de securitate, intregul data center este monitorizat 24x7 de camere si echipe de securitate. Camerele sunt plasate in afara cladirii, la intrare, pe fiecare etaj si in fiecare celula, inregistrand accesul la fiecare dulap.

Sursa de alimentare redundanta

Cladirea data centerului este deservita de doua conexiuni diferite la reteaua electrica, ceea ce previne afectarea „cladirii“ din punct de vedere al electricitatii in cazul in care una dintre retele intampina o problema.
In plus, exista trei seturi de generatoare  ce functioneaza cu motorina, cu o putere totala de 2,5 MW.
De asemenea, data centerul este echipat cu UPS-uri, care asigura alimentarea cu energie pentru echipamente cu un voltaj constant si fara intreruperi.
Pentru a preveni „single points of failure“, toate elementele din sistemul electric, inclusiv sistemul de rezerva sunt dublate in totalitate, iar serverele critice sunt conectate la ambele surse de alimentare, pe „partea A“ si pe „partea B“. Arhitectura este implementata in data center pentru a avea redundanta N+1 in sisteme, oferind astfel protectie impotriva oricarui incident care poate surveni la elementele critice:

 • Surse de alimentare electrica N+1 - ELECTRICA (ENEL), compania nationala de distributie a electricitatii, furnizeaza curent, in baza unui contract, de la 2 surse diferite, legate printr-o „bucla“, astfel incat daca una este intrerupta accidental sau pentru mentenanta, cealalta devine functionala. Sursele sunt localizate geografic in locatii diferite, una in Otopeni, iar cealalta in Bucuresti.
 • Transformatoare electrice N+1 - Un transformator electric alimenteaza cu curent intregul campus, celelalte doua fiind dedicate data centerului Omnilogic. Unul functioneaza permanent, celalalt este de rezerva, iar daca primul se strica, se comuta automat pe al doilea.
 • Data centerul este alimentat de un circuit separat de restul cladirilor din campus. Circuitul este redundant N+1, adica exista 2 cabluri de alimentare de la transformatoare la data center, unul fiind transformator de rezerva.
 • Generatoare N+1 - Daca ambele surse electrice sunt indisponibile, exista 3 generatoare pe motorina. Unul este de suficient pentru campus, insa se folosesc 2 generatoare care functioneaza la jumatate din capacitate pentru a mentine uzura minima. Cel de-al treilea este un generator de rezerva, in cazul in care se strica primele 2.
 • N+1 UPS-uri - Unul din cele 7 UPS-uri (toate de aceeasi capacitate), este suficient pentru asigurarea energiei CURENTE din cladirea IT, un al doilea preluand automat sarcina in caz de defectiune. Redundanta N+1 este asadar mentinuta pentru intreaga capacitate a data centerului.
 • Unitatile externe de aer conditionat corespunzatoare Omnilogic Data Center sunt tot redundante N+1, adica exista un ventilator de rezerva care preia automat racirea daca celalalt se strica.
Centrul de date Data centerul are acum 7 camere disponibile pentru clientii sai, fiecare cu control independent al accesului. Sursele de alimentare din fiecare dintre cele 7 camere sunt redundante N+1, adica exista un panou electric ce furnizeaza electricitate pe fiecare parte a fiecarui rack si un alt panou electric ce furnizeaza energie pe partea opusa a fiecarui rack. Rezultatul este ca serverele nu vor ramane niciodata fara energie.

 

 
 

Abordare

Continuitatea in afaceri reprezinta mai mult decat un concept pentru Omnilogic, iar atentia acordata clientului si nevoilor acestuia reprezinta un avantaj competitiv pentru Omnilogic. Operatiunile IT reprezinta un aspect crucial in majoritatea organizatiilor. Continuitatea in afaceri constituie unul dintre principalele puncte de interes ale oricarei companiei, organizatiile utilizand sisteme informatice pentru a-si desfasura activitatea.
Daca aceste sisteme devin inoperabile, operatiunile pot fi
complet compromise, astfel incat este nevoie de o infrastructura IT corespunzatoare pentru a minimiza timpul de intrerupere.
Pentru companii, securitatea informatiilor reprezinta un alt element de interes si preocupare in acelasi timp. Omnilogic Data Center ofera un mediu sigur, care minimizeaza orice bresa de securitate posibila.
Omnilogic asigura administrarea echipamentelor si serverelor, monitorizarea lor si remedierea incidentelor din data center continuu, 24x7, prin intermediul
celor doua departamente, Help-Desk si NOC.
Serviciile furnizate sunt standard sau pot fi personalizate, in functie de nevoile clientului. La cerere, pot fi furnizate rapoarte despre operatiuni, incarcarea retelei, disponibilitate, amenintari de securitate, incidente, optimizari si alte probleme solicitate de client.
Cea mai mare preocupare a Omnilogic o reprezinta disponibilitatea afacerilor clientilor sai. Timpii de SLA (raspuns, interventie, solutie) sunt prompti, clientul contacteaza direct
personalul Omnilogic autorizat sa rezolve problema si, in cazul intarzierilor, escaladarea manageriala atinge nivelul CTO si CEO.
Inginerii nostri au experienta vasta cu echipamentele si sistemele din data centerul Omnilogic, iar nivelul lor de instruire este garantat de parteneriatele pe care Omnilogic le-a incheiat cu furnizorii de echipamente din date center - Cisco, AVAYA, ORACLE SUN, IBM, HP, VMware, EMC.
Data centerul Omnilogic poate oferi conexiuni prin intermediul tuturor operatorilor importanti din Romania - VODAFONE, ROMTELECOM, ORANGE, SNR si PRIME TELECOM. Acesti operatori ofera conexiuni redundante pe diverse rute, din punctele lor de prezenta la data centerul Omnilogic. Pentru a oferi un grad mai mare de disponibilitate, conexiuni pe diverse suporturi de transmisie, precum cuprul, pot fi furnizate conexiuni prin fibra optica si radio.